تشکیل شرکت تعاونی و شرکتهای صادراتی به عرضه بهتر محصولات کشاورزان در بازارهای جهانی کمک میکند. ما در این راستا اقدام به تشکیل بنگاه گیتا تجارت t.me/Gitatejarat نمودیم و در این هدف مقدس سعی در ایجاد اتحاد بین تأمین کنندگان و تاجران پسته از سراسر داریم.
امیدواریم که دوستان و عزیزان فعال در حوزه پسته جهت کسب درآمد شخصی و ارزی برای کشور و نیز ایجاد اشتغال و برون رفت از اوضاع اقتصادی بیمار در این طرح مقدس همراه و همکار با ما ادامه دهند.
وضعیت صادرات پسته در دولت
این عالیست که نگاه وزرات جهاد کشاورزی به تولید پسته، صادراتمحور است و این وزارت در تلاش است که با تمرکز بر تولیدات غیرنفتی شرایط درآمدی را افزایش دهد.
اگرچه در چند سال اخیر صادرات پسته ایرانی به دلیل گسترش بیماری کرونا کاهش یافت اما با رفع نسبی این بیماری بار دیگر صادرات شکل گرفت.
طبق اطلاعاتی که وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده؛ ارزآوری پسته با روی کار آمدن دولت سیزدهم و در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۰ معادل ۵۳۳ میلیون دلاری صادرات بوده است.
در حقیقت پسته با سطح زیر کشت بیش از ۵۰۰ هزار هکتار و متوسط تولید سالانه حدود ۴۰۰ هزار تُن مهمترین و ارزآورترین محصول بخش کشاورزی به ویژه زیربخش باغبانی در کشور است.
میزان صادرات این محصول در سال ۱۳۹۸ برابر با ۱۰۹ هزار تُن و به ارزش ۹۷۲ میلیون دلار بوده که در سال ۱۳۹۹ این رقم به۲۰۳ هزار تُن و به ارزش یک میلیارد و ۳۷۱ میلیون دلار رسیده است. این محصول در هفت ماهه سال ۱۴۰۰ صادراتی برابر با ۸۰ هزار تُن و به ارزش ۵۳۳ میلیون دلار را تجربه کرده است.
توجه به استاندارهای فرآوری و بستهبندی
توجه به صادرات این محصول در حالیست که رعایت استانداردها جهت فرآوری، بستهبندی و صادرات این محصول نیز بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
امسال به دلیل شرایط اقلیمی مناسب، محصول پسته کشور از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است، که آن دسته از واحدهای تولیدی که در مرحله تولید، فرآوری و صادرات مشکل داشته باشند، تا زمانی که استانداردهای لازم را کسب نکنند از مراحل صادرات محصول و ارایه به بازار داخلی و صادرات حذف خواهند شد.
بر همین اساس وزارت جهاد کشاورزی در شهریورماه سال جاری در مذاکرات مدیریت آفلاتوکسین پسته صادراتی با کمیسیون بهداشت اتحادیه اروپا، بر اهتمام ایران برای ارائه محصول سالم به شهروندان خود و دیگر کشورها تأکید و اعلام کرد که کنترل و نظارت بر صادرات پسته ایران تشدید میشود.
تشکیل کمیته کشوری فعالان حوزه پسته
همچنین تلاشهای بسیاری برای تشکیل کمیته کشوری فعالان حوزه پسته شکل گرفت.
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی کشور که حمایت از پسته را به عنوان کالای اساسی ضروری میداند معتقد است پسته مانند گندم کالای اساسی و استراتژیک محسوب میشود و نیاز است مورد حمایت قرار بگیرد، بنابراین تشکیل کمیته فعالان حوزه پسته از اهمیت بسیاری برخوردار است.
در حال حاضر در ۲۸ استان کشور پسته تولید میشود. یعنی به جز استانهای مازندران، گیلان و البرز همانطور که در مقالات قبلی اشاره خاص به همه استانها شد در تمام استانهای کشور پسته با ارقام مختلف کشت میشود، و عمده پسته های لاکچری صادراتی پسته های قزوین ، کله قوچی (jumbo) ، اکبری (super long) ، احمدآقایی (long) میباشد و پستههای معمول هم از پستههای فندقی (round) و بادامی میباشند.