پسته یکی از انواع خشکبار پرطرفدار در سطح جهان می باشد، ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان پسته در جهان شناخته می شود و سالانه مقادیر قابل توجهی از سهم تولید شده محصول خود را به کشورهای دیگر صادر می کند. آمریکا و ترکیه نیز از جمله کشورهایی هستند که سهم قابل توجهی در تولید و صادرات پسته دارند. صادرات پسته ایران یکی از ارزآورترین و پرسودترین زمینههای تجاری در کشور به حساب میآید و این محصول درصد بالایی از صادرات ایران را به خود اختصاص داده است.
در سالهای اخیر و با ورود آمریکا به بازار صادرات پسته، رقابت تنگاتنگی میان ایران و آمریکا بر سر این تجارت پر سود در گرفته است و آمریکا با توسعه مزارع پسته خود در ایالت کالیفرنیا و به مدد ایرانیان مقیم آمریکا توانسته است تولید خود را به سطح ایران برساند. به طور میانگین هر ساله ۱.۲ میلیارد دلار ارزش صادرات پسته ایران است که با توجه به شرایط کشت و تحریمهای ایران با افزایش یا کاهش رو به رو بوده است. رقیب سوم ایران و آمریکا در سالهای اخیر کشور ترکیه بوده است که البته تولید پسته در ترکیه در مقابل این دو کشور بسیار ناچیز است.
با وجود اینکه میزان تولید پسته در آمریکا در چند سال گذشته با رشد چشمگیری همراه بوده است، اما همچنان حجم صادرات پسته ایران بیشتر میباشد، یکی از دلایل اصلی این موضوع، حجم مصرف سالانه زیاد پسته در آمریکا میباشد، در واقع بخش عظیمی از تولیدات این کشور صرف تامین نیاز بازار داخلی خود میشود، این موضوع امتیاز بزرگی برای صادرات پسته ایران میباشد.
تهیه و تأمین
تهیه و تأمین پسته درجه یک برای صادرات، یکی از مراحل بسیار مهم و تعیین کننده در میزان موفقیت فرد صادر کننده میباشد، اینکه شما بتوانید پستهای با کیفیت عالی و قیمت مناسب تهیه کنید، تا حد زیادی در میزان تقاضا و سود حاصل از معاملات تأثیر خواهد داشت. در این راستا میتوانید از سایت گیتاتجارت پسته را به صورت مستقیم و بدون واسطه تهیه کنید. افتخار ما تأمین پسته مناسب با استانداردهای بینالمللی علیالخصوص اروپا میباشد.
تجارت پسته
با توجه به حجم تولید سالانه پسته در ایران، تجارت در زمینه خرید و فروش پسته میتواند گزینه بسیار عالی برای تجار باشد. کیفیت پسته ایران بسیار بالا میباشد، همین موضوع سبب شده است تا تقاضا برای خرید پسته ایران بسیار بالا باشد. در حال حاضر صادرات پسته ایران به کشورهای ویتنام، هنگ کنگ، آلمان، امارات، هند، عراق و ده ها کشور دیگر صادر میشود. برای موفقیت در زمینه تجارت پسته باید در وهله اول به شناسایی بازار هدف بپردازید تا بتوانید مطابق با نیازهای کشور مقصد، انواع پسته را تأمین و صادر کنید.
نمودارهای زیر میتوانند میزان صادرات پسته و درآمد دلاری صادرات پسته ایران را در بازههای زمانی مختلف به شما نشان دهند.
میزان صادرات پسته ایران طی سالهای مختلف به شرح زیر میباشد:
میزان دلاری صادرات پسته ایران طی سالهای مختلف به شرح زیر میباشد:
نحوه صادرات پسته (بررسی استاندارد مقصد)
برای شروع فرآیند صادرات پسته باید نیاز مشتری در نظر گرفته شود که ممکن است بر اساس کشور مقصد نوع کیفیت پسته مورد نظر متفاوت باشد. معمولا کشورهای اروپایی در این امر سخت گیر هستند و بهترین کیفیت پسته به این کشورها صادر میشود. در مقابل کشورهای کمتر توسعه یافته و با درآمد متوسط، تمایل به خرید پسته با درجه کیفی متوسط را دارند.
بنابراین شما باید در ابتدا کشور مقصد را مشخص کنید و مطابق با نیاز بازار آنها، نوع و کیفیت پسته را انتخاب کنید. دقت داشته باشید که نوع پسته صادراتی باید مطابق با استانداردهای ذکر شده توسط مشتری و گمرک کشور مبدا و مقصد باشد. با توجه به اینکه پسته در لیست اقلام مواد غذایی قرار میگیرد، برخی از کشورها، قوانین سختگیرانه در خصوص واردات آن دارند و شخص صادر کننده باید این قوانین را به درستی بشناسد و مطابق با آن محصول را تأمین کند.
به عنوان مثال کشور آلمان در خصوص مقادیر آفلاتوکسین در مواد غذایی بسیار حساس و سخت گیر است، به همین جهت فقط پستههای با مقادیر بسیار پایین سم آفلاتوکسین به این کشور راه پیدا میکنند. دقت داشته باشید که این قوانین ممکن است در کشورهای مختلف، یکسان نباشند. پس سعی کنید قبل از هر اقدامی در زمینه تجارت پسته، این موارد را مد نظر داشته باشید.
بر اساس قوانین و مقررات کشور هدف در مورد واردات مواد غذایی و به خصوص استانداردهای واردات خشکبار و مواد غذایی در گمرک مقصد که در تمام کشورهای اتحادیه اروپا ضروری است تا گواهیهای سلامت مواد غذایی و رعایت حدود مجاز از آزمایشگاههای معتبر اداره استاندارد گرفته شود و برای برخی موارد خاص غذایی یا دارویی تأییدیههایی از اداره غذا و داروی کشور گرفته شود. طی کردن این مراحل گرفتن مجوزها و تأییدیهها قبل از ارسال کالا از گمرک الزامی است.
دریافت تأییدیه سلامت برای صادرات پسته و فرآوردههای آن از نظر میزان آلودگی به سم آفلاتوکسین فرآیندی تا حدودی وقت گیر است که باید در جدول زمانبندی صادرات پسته به خوبی لحاظ شود تا مانع از ضرر و زیان احتمالی شود.
در مقاله بعدی روش مجوزهای لازم برای صادرات پسته و شیوه حمل و نقل آنرا خواهیم گفت.