روش صادرات پسته
طی کردن مراحلی که در مقاله قبل گفته شد از الزامات صادرات پسته میباشد. پس از تهیه و تأمین بار خود میبایست بسته بندی های مناسبی برای حمل نقل آن تهیه شود و تمامی اطلاعات شرکت و اطلاعات مربوط به بار بر روی بستهبندیها درج شود، البته بیشتر اوقات پسته به صورت فله صادر میشود که در این صورت میتوانید اطلاعات را بر روی گونی یا به شیوه لیبل زدن هک کنید.
یکی از راحتترین روشها برای طی کردن مراحل گمرکی، استفاده از ظرفیتهای گمرکی محل تأمین بار است که برای صادرات پسته میتوانید از گمرکات استان کرمان برای طی کردن پروسه اظهارنامه گمرکی و استانداردها و غیره استفاده کرد. در این فرآیند برای گرفتن مجوزهای لازم، گمرک و اداره استاندارد صادرکنندگان را ملزم به گرفتن تأییدیههای بهداشتی محصول و میزان آفلاتوکسین موجود میکنند. البته در صورتی که صادرات پسته به صورت بستهبندی کامل شرکتی صورت بگیرد و دارای مجوزهای بهداشتی شرکت بستهبندی باشد نیازی به تأییدیه مجدد ندارند، این روش مخصوص صادرات پسته فله میباشد.
جهت گرفتن تأییدیه استاندارد و بهداشتی ابتدا از بار موجود نمونهگیری میشود، سپس به آزمایشگاه مواد غذایی و استاندارد ارجاع داده میشود تا گواهی بهداشت و سلامت نباتات گرفته شود. در تمامی مراحل بالا میتوانید از کمک و مشاورهی شرکتها و افراد ترخیص کار نیز استفاده کنید تا با سرعت این مراحل طی شوند.
علائم آفلاتوکسین پسته
آفلاتوکسین پسته، سمی است که توسط نوعی قارچ به نام آسپرژیلوس تولید میگردد. این قارچ روی محصولات غذایی مختلفی پیدا میشود که مهمترین آنها پسته است. این سم سرطانزا است و و موجب بیماریهای گوناگونی مانند بیماریهای کبدی در انسانها و حیوانات میگردد. میزان خطر این سم بستگی به میزان دوز سمی که مصرف میشود، دارد. آفلاتوکسین بیش از اندازه تأثیر منفی روی قیمت پسته دارد و بصورت کلی در صادرات بخشهای خاورمیانه یه درصد مجاز برای آفلاتوکسین مشخص شده اما برای صادرات پسته به اروپا محدودیتهای خاصی را داریم.
خصوصیات پستههایی که به این سم آلوده شدهاند با پستههای سالم دارای تفاوت است. در برخی موارد میزان فساد در پسته آنقدر زیاد است که به راحتی با چشم دیده میشود. هنگامی که آلودگی شدید است، توده های اسپور قارچ به رنگ سبز یا به رنگ زرد روی پسته دیده میشود. اما در اکثر مواقع این سم با چشم قابل تشخیص نمیباشد. بهترین راه برای تشخیص این سم نمونهگیری از محصول آلوده و آزمایش کردن آن میباشد.
اما به طور کلی در تحقیقات ثابت شده است که پستههای روآبی خندان لکه دار بیشترین میزان آفلاتوکسین را دارند. در واقع هر چه میزان لکهها روی پوست استخوانی پسته بیشتر باشد، میزان آفلاتوکسین نیز در آن زیاد است. پسته های روآبی بدون لکه هم دارای مقادیری از این سم هستند. میزان سم در پستههای ریز، شکسته و مغز شده ناچیز است (مانند پسته فندقی و پسته قزوین) اما پستههای بدون لک کاملاً عاری از این سم هستند.
شرایط مستعد برای به وجود آمدن آفلاتوکسین پسته
پستههایی که پیش از اینکه برسند پوست سبزشان باز میشود که اصطلاحاً به آنها پستههای زود خندان میگویند، بیشتر در معرض آلودگی با این سم هستند. چرا که پارگی به وجود آمده روی پوست پسته باعث میشود تا قارچ وارد محصول شود و آن را آلوده نماید.
انواع آفلاتوکسین پسته
آفلاتوکسین ها بیشتر از بیست نوع هستند. ولی چهار نوع آنها شناخته شده تر و شایع تر میباشد. آن چهار نوع نیز B1,B2,G1,G2 است.
برای خرید پسته جهت صادرات میتوانید به سایت گیتاتجارت مراجعه کنید.
چگونگی صادرات پسته (باربری و حمل و نقل تا مقصد)
پس از طی کردن تمامی مراحل گفته شده و گرفتن مجوزها و استانداردهای لازم نوبت به مرحله بارنامه شدن پسته میباشد. با وجود شرکتهای زیادی که در زمینه حمل و نقل بین المللی در ایران فعال هستند، این مرحله سختی زیادی ندارد و به راحتی میتوانید شرکت معتبری در این زمینه بیابید و پس از یافتن یک شرکت معتبر برای حمل و نقل، نسبت به بررسی تمامی مراحل اقدام کنید. ابتدا کانتینری که باید بار پسته در آن قرار بگیرد را به دقت بازرسی کنید و در صورت امکان نسبت به ضدعفونی حشرات و قارچهای احتمالی اقدام کنید. به خصوص اگر بار باید بر روی دریا حمل شود، چرا که رطوبت بالا میتواند بر روی کیفیت بار تأثیرگذار باشد. برای خشکبارهای مانند انجیر خشک به علت حساسیت بالای این جنس میبایست از کانتینر یخچال دار استفاده کرد تا در مدت حمل و نقل آسیب نبیند.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب انواع کانتینر را مطالعه کنید.
در صادرات پسته و دیگر خشکبار و در عرف تجارت بین المللی بسیار مرسوم است که با ارایه پیشنویس تسلیم بار حاوی مشخصات خریدار به شرکت باربری بین الملل نسبت به تسویه حساب نهایی اقدام میکنند و بارنامه و مابقی اسناد را به همراه بار برای خریدار جهت ترخیص نهایی ارسال میکنند. پس از رسیدن بار به مقصد خریدار با همین بارنامه و مابقی اسناد مانند گواهی استانداردها و غیره نسبت به ترخیص کالا از گمرک کشور مقصد اقدام میکند. برای گرفتن گواهی مبدا از اتاق بازرگانی نیز از بارنامه حمل و نقل استفاده میشود و پس از صدور این گواهینامهی مبدأ نیز با سایر اسناد برای خریدار نهایی ارسال میگردد تا صادرات پسته آخرین مراحل خود را نیز طی کند.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب قوانین حمل و نقل بین المللی را مطالعه کنید.
ارقام پسته صادراتی
پسته صادراتی دارای ارقام مختلفی میباشد که هر یک از آنها در مناطق مختلفی کشت میشوند، این ارقام از نظر شکل ظاهری و قیمت تا حدودی با هم تفاوت دارند. لازم به ذکر است که بازار خرید و فروش و میزان تقاضا برای انواع مختلف پسته نیز یکسان نمیباشد. از مهمترین ارقام پسته صادراتی ایران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
پسته فندقی
این گونه از پسته نسبت به دیگر ارقام از سایز کوچکتری برخوردار بوده و از نظر اندازه کمی کوچکتر از فندق میباشد. پسته فندقی به دلیل سایز کوچک و تعداد بیشتر در واحد وزن، مورد توجه قرار گرفته و بیشترین میزان صادرات را در بین همتایان خود دارد. این پسته در سایزهای 26-28، 28-30، 30-32 موجود میباشد.
پسته احمدآقایی
این گونه از پسته اندازهای بزرگتر از فندقی دارد و دارای بهترین طعم در بین دیگر پستهها میباشد به همین دلیل از پستههای محبوب جهت صادرات میباشد که در کشورهای شرق آسیا مصرف بالایی دارد. این پسته در سایزهای 22-24، 24-26، 26-28 موجود است.
پسته اکبری
این گونه از پسته در مقایسه با گونه احمدآقایی دانههای کشیدهتر دارد که باعث شده قیمت بالاتری نیز داشته باشد به نحوی که گرانقیمتترین پسته صادراتی ایران لقب گرفته است. این پسته در سایزهای 20-22، 22-24 موجود است.
پسته کله قوچی
این گونه پسته، اندازهای درشت و گرد دارد و دارای طعم منحصر به فرد خود میباشد. این پسته در سایزهای 18-20، 20-22، 22-24، 24-26 موجود است.
پسته بادامی
این گونه پسته به گونه احمدآقایی شباهت دارد و مغز آن شبیه به بادام است. این پسته در سایزهای 24-26، 26-28، 28-30 موجود است.
مغز پسته
معمولا برای تهیه مغز پسته از پستههای دهان بسته استفاده میشود.
مغز پسته سبز
این نمونه جهت استفاده در صنایع غذایی برای طعمدهی و استفاده در بستنی و دسرها مورد استفاده قرار میگیرد.
درجه بندی کیفی پسته
پسته از لحاظ کیفی نیز در دسته بندی های مختلفی تقسیم میشود، درجهبندی کیفی پسته به صورت زیر میباشد:
صادرات پسته به دبی (امارات)
در سبد خریداران و واردکنندگان پسته ایرانی به ترتیب در جایگاه نخست کشور آلمان با حدود ۳ هزار تن در سال به ارزش تقریبی ۴۰ میلیون دلار، سپس کشور عراق با حدود ۲۵۰۰ تن به ارزش تقریبی ۲۵ میلیون دلار، قزاقستان ۱۶۵۰ تن به ارزش تقریبی ۱۵ میلیون دلار، و کشور امارات با حدود ۱۵۰۰ تن به ارزش تقریبی ۱۶ میلیون دلار و کشورهای هند، اسپانیا و روسیه در جایگاههای بعدی واردکنندگان پسته ایران میباشند.
در این بین کشور امارات با ۱۰ دلار و ۷۴ سنت جزء خریدار گرانترین پستههای ایرانی بوده است و به دلیل سهولت صادرات و نزدیکی مرزهای جغرافیایی و همچنین نزدیک بودن به سایر بازارهای هدف صادراتی منطقه خلیج فارس و حضور گسترده فعالان اقتصادی و تاجران ایرانی یکی از بهترین گزینهها برای صادرات بیشتر پسته ایرانی میباشد.
قیمت پسته در کویت
قیمت پسته ایرانی در کویت به دلیل تقاضا برای نوع دستچین و پسته لوکس دارای کیفیت عالی بسیار بالا میباشد. کشور کویت از جمله سایر مقاصد مهم صادراتی پستههای ایرانی است. بازار این پسته این کشور به دلیل قرار دادن کیفیت به عنوان ملاک اصلی خرید اغلب واردکننده پستههای لوکس و بسیار با کیفیت ایرانی مانند پسته اکبری و کله قوچی دستچین از ایران میباشد.
با توجه به تقاضای پسته درجه یک و دارای کیفیت بالا در بازار کویت، قیمت پسته در این کشور بسیار بالا است به طوری که بسیاری از صادر کنندگان و تجار ایرانی به دنبال همکاری با تجار این کشور به منظور دسترسی به بازار پسته این کشور میباشند. از این رو تأمین پسته مورد تقاضای تجار این کشور برای افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند بسیار مهم و دارای توجیه اقتصادی میباشد.
صادرات پسته به عمان
برای صادرات پسته به عمان، از قدیم الایام تا به امروز از برترین نوع و در اصطلاح از لوکس ترین نوع آن استفاده شده است. با توجه به اینکه پسته ایران از کیفیت بالایی برخوردار است در این کشور طرفداران زیادی دارد و به جرأت میتوان گفت اولین و مهمترین کالا و محصولی که به خارج از کشور صادر شده است پسته میباشد.
سود صادرات پسته
پسته از جمله مهمترین محصولات صادراتی بخش کشاورزی و یکی از مهمترین محصولات در صادرات غیر نفتی ایران به شمار میآید. پسته به دلیل ایجاد ارزش افزوده فراوان و دارا بودن حاشیه سود بسیار بالا در اقتصاد کشاورزی ایران در محصولات صادراتی بسیار با اهمیت بوده و به همین دلیل مورد توجه بازرگانان، تجار و سرمایه گذاران زیادی قرار گرفته است.