پسته شاهپسند دامغان بادامی شکل و کشیده بوده و رنگ پوست استخوانی آن کِرِم تیره است. این پسته از ارقام ممتاز محسوب شده و حجم زیادی از تولید آن صادر میگردد. پوسته رویی مغز این پسته بسیار خوش رنگ و قرمز است و در صورت خشک شدن بسیار لوکس بنظر میرسد. از نظر میزان خندان بودن نیز پسته شاهپسند دامغان درجه مطلوبی دارد.
درخت پسته شاهپسند دامغان مقاومت زیادی به کم آبی دارد و هر درخت ۹ سال پس از پیوند در حدود ۳ کیلوگرم پسته میدهد. برگهای آن عموما دارای سه برگچه بوده و جزء پستههای زودگل و متوسط رس است، بطوریکه اوایل فروردین گلدهی آن آغاز میشود و اواسط شهریور به بار مینشیند.
مشخصات پسته شاهپسند
پسته شاهپسند به شکل بادامی و کشیده می باشد. رنگ پوست تازه این نوع پسته صورتی و قرمز کم رنگ بوده و در هنگام برداشت باید بسیار دقت شود چرا که لکه دار شدن پوست استخوانی آن در زمان برداشت از ارزش آن میکاهد. بعد از چیدن رنگ پوست رویی مغز پسته بنفش با زمینه سبز کم رنگ می باشد. قسمت استخوانی آن کرم تیره و تقریبا نازک میباشد. این پسته به صورت خوشهای رشد میکند.
تراکم پستهها در هر خوشه از نهال پسته شاهپسند متوسط و حدود ۲۰ عدد میباشد. اندازه پستهها کوچک میباشد، اما درصد مغز آن زیاد است و دارای مغز نسبتا درشت است. این پسته درصد خندان بسیار بالایی دارد. درخت پسته شاه پسند رشد نیمه عمودی دارد و قدرت رشد آن کم میباشد.
نکات کاشت نهال پسته شاهپسند
نهال پسته شاهپسند از انواع پسته زودگل میباشد. جوانههای این نهال در ۲۸ اسفند ماه کم کم متورم میشوند. نهال از ۴ فروردین الی ۱۰ فروردین گلدهی میکند. مغز پستهها از ۱۰ تیر شروع به رشد کرده و در اواخر شهریور پسته شاهپسند قابل برداشت میباشد. این نهال جز ارقام متوسط رس میباشد.
کود مناسب برای رشد و پرورش نهال پسته شاهپسند، کود ۱۰-۱۰-۱۰ است که دارای مواد معدنی و ارگانیک مانند منیزیم، آهن، پتاسیم ، کلسیم، ازت و فسفر میباشد.
فاصله کاشت نهال پسته شاهپسند
یکی از مهمترین اصول در هنگام احداث باغ پسته و کاشت نهال پسته شاهپسند، رعایت فاصله مناسب در بین نهالها میباشد. زیرا نهالهای پسته برای رشد مناسب به دریافت نور کافی خورشید نیاز دارند. اگر نور کافی توسط درختان دریافت نشود، در رشد آنها اختلال ایجاد میشود و در عملکرد و باردهی درخت تاثیر بدی خواهد گذاشت.
طبق بررسیهای انجام شده فاصله مناسب برای کاشت نهال پسته شاهپسند به این صورت است که نهالها در هر ردیف با فاصله ۳ الی ۴ متر از یکدیگر قرار بگیرند. فاصله مناسب بین ردیف ها نیز باید ۶ الی ۷ متر باشد. به این صورت برداشت محصول نهالهای پسته به سهولت انجام میشود و باعث کاهش هزینههای اضافی برداشت محصول میشود.
آبیاری نهال
آبیاری نهال پسته شاهپسند باید به صورت منظم باشد. نهالهای جوانتر نسبت به نهالهای بالغ به میزان آبیاری بیشتری نیاز دارند. برای مثال در سال اول کاشت بهتر است آبیاری هر هفته انجام شود ولی پس از آن فواصل آبیاری به دو الی سه هفته یکبار افزایش مییابد.
برای آبیاری هر نهال به ازای هر روز بهار به ۲ لیتر آبیاری نیاز داریم. ولی با گرمتر شدن هوا و کاهش میزان بارندگی در ماههای تابستان و مهر ماه برای آبیاری هر نهال به ازای هر روز به ۳ لیتر آب نیاز داریم. البته باید توجه داشت که میزان نیاز آبی این نهال به آب و هوای منطقه کاشت، میزان بارندگی منطقه، سن نهال، زهکشی خاک و … بستگی دارد.
باردهی نهال پسته شاهپسند
نهال پسته شاهپسند از سال سوم الی پنجم باردهی خود را آغاز میکند. در شروع باردهی این نهال، انتظار میرود که هر نهال حدود ۳ کیلوگرم تولید محصول داشته باشد و اگر در هر هکتار حدود ۴۰۰ اصله درخت کاشته شود میتوان گفت از هر هکتار حدود ۱۲۰۰ کیلوگرم برداشت محصول داریم. اما با گذشت زمان و بالغ تر شدن نهالها، میزان باردهی افزایش مییابد و به حدود ۷ تن پسته شاهپسند میرسد.
نهال پسته شاهپسند جز ارقام متوسط رس است و زمان برداشت آن اواخر شهریور ماه میباشد. عمر مفید درخت پسته شاهپسند حدود ۵۰ سال میباشد. البته باید توجه داشت که عمر مفید درخت علاوه بر ژنتیک به منطقه کاشت و میزان رسیدگی باغدار نیز بستگی دارد. برای مثال آبیاری دقیق و منظم، نوع و میزان کود مورد استفاده، سمپاشی مناسب و هرس مناسب و اصولی درخت در میزان عمر اقتصادی درخت تاثیرگذار میباشد.