ضرورت ترویج کاشت محصول اقتصادی پسته در استان کرمانشاه
سازگاری و پایداری محصول پسته در استان کرمانشاه یافتهای پژوهشی است که ترویج کاشت این محصول اقتصادی را در استان ضروری میکند.
باغ پسته پردیس کشاورزی با مساحت 18.5 هکتار آمادگی لازم جهت تامین تمامی پیوندک های ارقام پسته اکبری، احمد آقایی برای باغداران استان را دارد، دو رقم دیگر پسته، فندقی و کله قوچی هم به عنوان حفظ ذخایر ژنتیکی و نگهداری ارقام در سطحی اندک پیوند زده شده که باعث ایجاد بستر موفقی برای توسعه باغداری استان در زمینه پسته خواهد شد.
با وجود مشکلات کمبود آب در بخش کشاورزی و باغداری و همچنین گرمایش زمین در سالهای آتی استفاده از درختان پسته در بخش باغات کرمانشاه میتواند یکی از بهترین گزینههای پیش رو باشد، زیرا درخت پسته در برابر کم آبی و گرما مقاوم است و همچنین درآمد حاصل از این فعالیت میتواند از مهاجرت افراد و ساکنان مردم حاشیه نشین با اقتصاد ضعیف به شهرها جلوگیری کند.
توسعه باغات پسته جزو برنامههای سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه
توسعه باغات پسته به دو دلیل در استان کرمانشاه به صورت جدی دنبال میشود که اولین و مهمترین دلیل آن پایین بودن نیاز آبی باغات پسته است و توسعه باغات پسته به عنوان یکی از کشتهای با نیاز آبی کم در اولویت استان قرار دارد.
دلیل دوم توسعه باغات پسته در استان، ارزش افزوده و درآمدزایی بالای این محصول است که میتواند قبل صادرات این محصول به خارج از کشور و به ویژه عراق برای کشاورزان درآمد خوبی بوجود آورد.
پیشبینی شده در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۰۰ هکتار به باغات پسته استان اضافه شود، ضمن اینکه در کنار توسعه باغات کار پیوندک زدن باغات پستهای که سال گذشته در استان کشت شده هم انجام خواهد شد.
مشکل اصلی پیشروی توسعه باغات پسته در استان به سخت بودن پیوند زدن باغات پسته مربوط میشود که از سال گذشته تلاش شده با ورود به این حوزه مشکلات باغداران مرتفع شود و در این راستا سال گذشته ۶۰ هزار قطعه پیوندک در باغات پسته استان انجام شده و در سال جاری هم کار پیوندک زدن باغات پسته به میزان سال گذشته در باغات پسته این استان اجرا خواهد شد.
بیش از ۹۰ درصد باروری باغات پسته منوط به زدن پیوندک در سال دوم کشت باغات پسته است و کشاورزان استان چون در این زمینه تخصص کافی ندارند، گاها با چالشهایی مواجه میشدند که جهاد کشاورزی استان تلاش کرده با ورود در این حوزه مشکلات آنها را از بین ببرد.
ارقام پسته کشت شده در استان شامل ارقام اکبری، کله قوچی و احمدآقایی میباشد. ارقام پسته کشت شده در باغات استان جزو ارقام با بازارپسندی بالاست.
در تمامی شهرستانهای استان بجز شهرستانهای گرمسیری استان امکان کاشت پسته وجود دارد.
سطح فعلی باغات پسته در استان کرمانشاه ۲۵۰ هکتار میباشد و پیشبینی میشود امسال ۲۵۰ تن پسته در باغات استان تولید شود.
برداشت پسته در باغات استان کرمانشاه در فصل پاییز انجام میشود.