پسته احمد آقایی و اکبری در دسته بادامی و نوع کله قوچی و فندقی در دسته فندقی قرار میگیرند. این دستهبندی بر اساس ظاهر انجامشده است. دستهبندیهای دیگری نیز وجود دارند که بر اساس ملاکهای دیگر شکل گرفتهاند. به عنوان مثال زمان رسیدن محصول نیز میتواند یک ملاک تقسیمبندی باشد. بر این اساس سه دسته زودرس، متوسط رس و دیررس وجود دارد.
یکی از ارقام مرغوب پسته رفسنجان احمدآقایی است که در سطح جهانی به نام Long شناخته میشود. این نوع به علت طعم فوقالعادهای که دارد بسیار پرطرفدار است. ظاهری کشیده دارد و یک پسته مجلسی به حساب میآید. در صنعت آشپزی نیز برای تهیه خلال پسته از این نوع بیشتر استفاده میشود.
پسته احمدآقایی بیشترین حجم صادرات را به خود اختصاص داده است و در بین مردم ایران نیز محبوب است. طعم بینظیر آن نیز به علت میزان چربی آن نسبت به انواع دیگر پسته است. رویه مغز قرمز و پوست استخوانی رنگ از ویژگیهای پسته احمد آقایی است. این نوع در دهه سوم شهریور قابل برداشت است و در دسته دیررس قرار میگیرد.
یکی دیگر از انواع لوکس و اشرافی پسته، پسته اکبری رفسنجان است که ظاهری کشیدهتر از پسته احمد آقایی دارد و از لحاظ وزنی سنگینتر از آن است. این نوع نیز کیفیت بسیار بالایی دارد و بعد از پسته احمد آقایی در رتبه دوم قرار میگیرد. پسته اکبری در سطح جهانی با نام Super Long شناخته میشود.
این نوع پسته از دیگر انواع، قیمت گرانتری دارد و یک آجیل اشرافی به حساب میآید. در واقع میتوان گفت ارزش اقتصادی بالایی دارد. رویه مغز بنفش قهوهای و پوست استخوانی کرم تیره از ویژگیهای ظاهری این نوع است. پسته اکبری در دسته دیررس قرار میگیرد.
درشتترین نوع پسته رفسنجان پسته کله قوچی است که در سطح جهانی با نام Jambo شناخته میشود. مغز این نوع پسته، مغذی و شکلی گرد و فندقی دارد. شهرت پسته کله قوچی در ایران زیاد است. رویه مغز سرخ رنگ، پوست استخوانی سفید رنگ و درصد خندانی متوسط از ویژگیهای ظاهری این نوع است. پسته کله قوچی در دسته متوسطرسها قرار دارد و در دهه دوم شهریور قابل برداشت است.
در مقابل پسته کله قوچی، پسته فندقی با ظاهری ریز قرار دارد. در سطح جهانی نیز این نوع پسته را با نام Round میشناسند. طعم بینظیر و قیمت مناسب پسته فندقی موجب شده است که بسیاری از مصرفکنندگان طرفدار این نوع از پسته باشند.
رنگ رویه ارغوانی و پوست استخوانی کرمرنگ و درصد خندانی زیاد از ویژگیهای ظاهری پسته فندقی است. این نوع از پسته رفسنجان را میتوان در دهه اول شهریور برداشت کرد و در دسته زودرس قرار میگیرد.
قیمت پسته ازجمله مواردی است که به عوامل زیادی بستگی دارد. در واقع برای قیمتگذاری این طلای سبز باید به نکات زیادی توجه کرد. ازجمله عوامل مؤثر بر قیمت پسته رفسنجان میتوان به نوع پسته، انس پسته، میزان خندان بودن، کهنه یا تازه بودن پسته و حتی قیمت دلار، عرضه و تقاضا و میزان صادرات پسته ایران اشاره کرد.
در سایت گیتی آفرین میتوانید قیمت و نرخ روز انواع پسته را مشاهده کنید. علاوه بر این موارد هر نوع پسته را بر اساس کیفیت آن درجهبندی میکنند و واضح است که قیمت پسته درجه یک با درجه دو و سه متفاوت خواهد بود. معمولاً پسته اکبری بهعنوان گرانترین و پسته فندقی بهعنوان ارزانترین شناخته میشوند.