نیم نگاهی به تجارت پسته

با رجوع به سایت اچ اس کد (سامانه آمار و ارقام تجارت ایران و جهان) به آدرس HS-Code.ir و جستجوی کلمه پسته در می‌یابیم که پسته داخل غلاف در طبقه بندی کد تعرفه های کالا محصول پسته در فصل 08 و عنوان 02 و عنوان فرعی 51 دسته بندی می‌شود بنابراین کد تعرفه یا همان اچ اس کد (HS code) محصول پسته داخل غلاف 080251 می‌باشد و با نگاهی به آمار و ارقام صادرات و واردات این محصول در سایت اچ اس کد متوجه می‌شویم که این محصول در ۹ ماه ابتدای سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۹۱۷۹۳۲۰۳ دلار از گمرک های ایران صادر شده است.

تولید کنندگان عمده پسته در جهان چه کشورهایی هستند؟

تولید کنندگان عمده این محصول در جهان، جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا می‌باشند. طی گزارش سایت FAO آمار تولید محصول پسته در مورد سه کشور ایران، ترکیه و آمریکا به صورت جدول ذیل می باشد:

همانطور که در نمودار بالا مشاهده می کنید تولید پسته در ایران به مراتب بیشتر از آمریکا به عنوان دومین تولید کننده محصول پسته می باشد.

ارزش صادرات و واردات پسته و پنج صادر کننده اول آن در جهان

ارزش صادرات این محصول در سال ۲۰۲۲ به میزان ۲,۵۱۶,۱۶۱ هزار دلار و ارزش واردات این محصول در جهان در همان سال ۲,۲۲۳,۰۸۵ هزار دلار بوده و در طی ۵ سال رشد منفی دو را در آمار جهانی ثبت کرده است.

پنج صادر کننده عمده این محصول در جهان طبق نمودار ذیل به ترتیب ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران، آلمان، بلژیک و امارات متحده عربی می‌باشند. در اینجا متوجه تفاوت میزان تولید و صادرات پسته در دو کشور نخست می‌شویم. با وجود اینکه تولید پسته در ایران بسیار بیشتر از آمریکا می‌باشد ولی ارزش صادرات این محصول در آمریکا بیشتر از ایران است که این خود جای بررسی و تحلیل عمیق تر دارد.

در گام دوم سهم هر یک از صادر کنندگان پسته را در صادرات جهان بررسی می‌کنیم که نتایج مطابق جدول زیر است:

مجدد مشاهده می‌کنیم کشور آمریکا با ۶۴ درصد، سهم عمده‌ای در صادرات جهان داشته و با وجود اینکه تولید پسته در ایران بالاست ولی سهمی معادل ۱۲.۷ درصد از صادرات جهان را به خود اختصاص داده است.

وضعیت واردات پسته در جهان چگونه است؟

همانطور که در نمودار مشاهده می‌کنید کشورهای آلمان، چین، بلژیک، ترکیه و اسپانیا به عنوان وارد کنندگان عمده این محصول در جهان می‌باشند. با در کنار هم قراردادن نمودار صادرکنندگان و واردکنندگان در جهان متوجه می‌شویم که کشورهای آلمان و بلژیک هم در دسته پنج وارد کننده محصول پسته و هم در پنج صادر کننده اول جهان قرار دارند.

آلمان = ۱۴.۵ ، چین = ۱۳.۱ ، بلژیک = ۸.۱ ، ترکیه = ۵.۹ و اسپانیا = ۵.۱ از واردات جهان را به خود اختصاص داده اند.

همانطور که در مقایسه دو نمودار درصد سهم واردات و صادرات می‌توانید ملاحظه کنید آلمان ۶.۸ درصد از صادرات پسته جهان را در اختیار دارد و در عین حال سهم ۱۴.۵ درصد از واردات این محصول در جهان را به خود اختصاص داده است.

با مقایسه کشور ایران و آمریکا به عنوان دو صادر کننده عمده محصول پسته در پنج سال در می‌یابیم که صادرات آمریکا از سال ۲۰۱۸ رشد داشته در حالی که ایران از سال ۲۰۱۸ شاهد رشد صادرات نبوده است.

نمودار روند واردات این محصول در ۵ سال گذشته به صورت زیر می‌باشد:

با بررسی نمودار فوق مشاهده می‌کنیم که کشورهای آلمان و بلژیک که در هر دو دسته صادرکنندگان و واردکنندگان محصول پسته می‌باشند، در مدت پنج سال واردات خود را افزایش داده‌اند.

سخن پایانی

با توجه به این موضوع که ایران تولید کننده عمده پسته در جهان می‌باشد و این محصول، محصول صادراتی می‌باشد بدین معنی که بیشتر از آنکه مصرف داخلی داشته باشد ارزش صادراتی دارد و کمک زیادی به ارزآوری کشور می‌کند، لذا برای کسب جایگاهی که در خور ایران باشد نیاز به تمرکز بیشتر و تحقیق‌های دقیق‌تر می‌باشد.

تیم گیتاتجارت آراد، متشکل از کارشناسان خبره و مشاوران بازرگانی خارجی و امور گمرکی می‌توانند با انجام  تحقیقات بازار، برندسازی محصول و ارائه مشاوره جهت نحوه ورود به بازارهای خارجی و همچنین مشخص نمودن موانع احتمالی موجود در این راه، تصویر شفاف تری از فضای تجارت جهانی محصول پسته در اختیار شما فعالان و علاقه‌مندان بازرگانی خارجی قرار دهند. ما معتقدیم فعالان حوزه تجارت خارجی بیش از راهنمایی نیاز به وضوح دارند. جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره اینجا کلیک کنید.

gmail (2)
whatsapp (1)
17041734501530272912
instagram (1)
gmail (2)
whatsapp (1)
telegram (1)
17041734501530272912
linkedin (1)
facebook (1)
ایتا-removebg-preview
روبیکا-removebg-preview
بله-Photoroom.png-Photoroom

این مطلب چه‌ اندازه برایتان مفید بوده است؟

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *